Exposé(s)

Forum för samhällsanalys, filosofi och debatt med internationellt fokus

Fransk första dam

Kategori: Frankrike, Notiser

Frankrikes president Emmanuel Macron ville göra frugan Brigitte till First Lady, i offentlig bemärkelse. Underförstått: betala henne med pengar från statskassan. Men eftersom han precis samtidigt införde en moralpredikande lag mot politikers rätt att anställa familjemedlemmar var detta förslag givetvis kontroversiellt. Att han i samma veva dessutom la fram ett förslag på reducerat bostadsbidrag (som är till för de allra fattigaste) gjorde inte saken bättre. Närmare 300 000 personer skrev på en petition mot Brigittes nya offentliga roll och nu har man dragit tillbaka förslaget.

Man skulle nog kunna säga att Brigitte Macron är en av Frankrikes mest framstående presidentfruar. För när Sarkozys livskamrat Carla Bruni syntes i offentligheten för att hon spelade in skivor medan hennes make regerade landet, syns inte Brigitte som något annat än som just Macrons fru. Så även om vissa tycker att hon borde få cred för det jobb hon faktiskt gör, - som en del feministiska röster har gett uttryck för till Brigittes försvar - så är det kanske inte via titeln som första dam hon faktiskt skulle få den creden.

Hur duktig en första dam än är så ingår det ju i själva begreppet First Lady att hon bara är sin äkta makes bihang. Någon som står bredvid en man med makt. Och som genom denna titel reduceras till något ofullständigt i sig.

Kanske är Brigitte Macron faktiskt värd mer än så? Kanske är det dags för det ultrakonservativa Frankrike att ta ett litet, litet kliv i feministisk riktning?
 
 
Kommentera inlägget här: