Exposé(s)

Forum för samhällsanalys, filosofi och debatt med internationellt fokus

Samtidens anomalier

Kategori: Allmänt, Ideologi

 
Den senaste tidens politiska klimat har varit omvälvande. Vi har bland annat sett en kvinnofientlig och rasistiskt miljardär ta makten i USA, Storbritannien ta klivet ur EU och en superliberal lismande f.d. affärsman bli Frankrikes president. Det finns all anledning att tro att detta inte är världens normaltillstånd, men en övergående kaotisk fas, starten i ett paradigmskifte.

När ett paradigmskifte sker uppstår en anomali inom det system som kollektivet under en lång tid tagit för givet och sant. Man ser till en början bortom anomalin eftersom den förstör vår världsbild. Men till slut blir det omöjligt att förneka felet i systemet. Då måste det bytas ut och ett skifte sker. Vår tids paradigm är liberalism och kapitalism. Vi ser dem som de enda fungerande samhällsystemen och därför blundar vi för alla de tecken som är bevis på att så faktiskt inte är fallet längre.

Men det vill jag säga att de drastiska politiska händelser som radar upp sig inom politiken idag inte är något annat än anomalierna i den moderna tidens paradigm. Trump är en anomali. Brexit är en anomali. Macron är en anomali. Kapitalismen, liberalismen och förhoppningsvis även högerpopulismen drar sitt sista andetag. Snart är världen redo för något nytt. Vi har redan sett det skymta i ledare som Sanders, Corbyn och Hamon.

Men innan ett skifte sker måste fler acceptera att en världsbild faller samman - liksom den om att jorden var platt. Det kan ta tid, men vi är nog på väg. Och när skiftet väl har skett kommer vi titta tillbaka och förundras över att vi så länge lyckades upprätthålla ett system som drev människor och miljön i fördärvet. Kanske kommer vi att försöka hitta förklaringar. Kanske kommer vi, som så många gånger förr, säga att människan inte visste bättre. 



KOMMENTARER:

  • Lars säger:
    2017-08-15 | 11:46:20

    Hur kan du vara så säker på detta??!

  • Lisa säger:
    2017-08-15 | 11:52:17
    Bloggadress: http://exposes.blogg.se/

    Jag är givetvis inte säker. Det är bara min analys och optimistiska framtidsförhoppning. Man kan inte förutspå vad som kommer att hända, men man kan se vad som händer i nuet och dra slutsatser därutifrån. Det vore jättefint om någon vill komma med en annan infallsvinkel!

Kommentera inlägget här: