Exposé(s)

Forum för samhällsanalys, filosofi och debatt med internationellt fokus

Cykeln - vårt framtidshopp?

Kategori: Klimat

                                                                                                                  Foto: Martin Dahlgren

 Av: Martin Dahlgren

Många forskare har slagit fast att vi förbrukar mer resurser än vår planet kan ge till oss. Klimatet ändras så fort att en enskild individ kan känna en temperaturökning under sin livstid. Temperaturen har ökat med 1,5°C i genomsnitt över hela världen de senaste 80 åren, enligt institutet Copernicus Climate Change Service.  Det är ingen fin framtid som ligger framför oss om vi fortsätter så här. Vi har bara en planet med begränsade resurser.

En viktig faktor som påverkar klimatet är att vi varje dag bränner miljoner ton av fossilbränsle genom industrier, jordbruk och transport av varor och människor. Därför tror jag att cykeln är en av framtidens lösningar för storstadmedborgarens dagliga transport.

”Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer” skriver Trafikverket som analyserar svensk trafikstatistik på sin webbsida. Varför fortsätter vi att använda bilen så mycket när det tar 15 minuter att cykla 5 kilometer?  Många sortstadmedborgare i Europa har fortfarande bil, som väger 75 gånger mer än en cykel, tar 20 gånger mer plats än en cykel, kostar 100 gånger mer energi att tillverka än en cykel och bränner massvis med bensin när cykeln inte bränner något (bara extremt lite däck och bromsgummi).

Många tycker att det går fortare att köra än att cykla i stan. Det stämmer inte. Jag tänker på när jag cyklar till stan och från min cykelbana ser alla bilar som sitter fast i trafikkaoset. I de flesta bilarna sitter en chaufför utan passagerare.  Det är en mycket paradoxal situation, tragikomisk.

Journalisterna Liza Campbell och Per Ingridz har testat att cykla och köra olika sträckor i Malmö. De menar att det alltid är snabbare (och billigare) med cykel om man räknar in tiden det tar att parkera bilen. Malmö är en mindre storstad, men man kan snabbt tänka att ju större stan är, desto mer trafikstockning blir det. Det betyder helt enkelt att det tar ännu längre tid att köra bil än att cykla, enligt GPS-tillverkaren Tom Toms rapport från 2015.

Å andra sidan kan man invända att cykel i trafiken inte är lika säkert som att köra bil. Det är sant att man får en känsla av trygghet när man sitter i en bil. Det är också sant att fler cyklister är inblandade i olyckor än bilister, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Men man måste också påminna sig om att 50 % av dödande cykelolyckor hade undvikts med hjälm.

Dessutom mår man bra av att cykla. Man får bättre hälsa när man tränar lite varje dag. Man blir mindre sjuk och enligt Cancerfonden minskar risken för sjukdomar som just cancer. Att cykla till jobbet är dessutom ett bra sätt att minska stressen på sin arbetsplats.

Självklart är inte cykeln den enda lösningen på hur människor ska transporteras. Men om man pratar om pendling i storstan i stort är det ganska tydligt att både samhället, miljön och medborgare vinner mycket. Man blir snällare mot natur och mot sig själv (psykisk och fysisk hälsa) av att cykla. Dessutom är en viktig aspekt av bilkörning, och varför folk fortfarande köper och kör bil, kulturellt betingad. Bilen är en symbol för makt och pengar. Det är dags att ändra på det, det är dags att slå ett slag för cykeln - för bättre miljö och hälsa. Och mer glädje!