Exposé(s)

Forum för samhällsanalys, filosofi och debatt med internationellt fokus

Kärlekens inneboende "världslöshet"

Kategori: citat

Filosofen Hannah Arendt skriver i Människans villkor om det offentliga och det privata. Hon menar att människans verklighetskänsla är avhängigt av att det finns framträdelser, gestaltningar av saker och ting, och därmed ett offentligt rum som de kan framträda i. Men vissa saker uthärdar inte det offentliga, däribland kärleken. Hon skriver vidare:

"På grund av kärlekens inneboende världslöshet framstår därför också alla försök att förändra eller rädda världen genom kärlek som hopplöst förljugna." (Människans villkor, s. 83)

Hårda bud från Arendt.

Så hur räddar vi världen? Kanske genom strukturförändringar, engagemang och aktivism. Genom handlingar och inte känslor.

KOMMENTARER:

  • Sara säger:
    2017-08-03 | 08:08:19

    Men en känsla, typ kärlek och empati, kanske måste ligga till grund för att handlingen tar rätt riktning?

  • Lisa säger:
    2017-08-03 | 23:25:43

    Ja! Arendt menar nog att kärlek hör till den privata sfären och att vi är lite naiva om vi tror att den kan ha större räckvidd, ta plats i det offentliga och därmed ha en förändrande kraft utanför "det lilla livet". Det krävs mer än så.
    Däremot ... Om alla människor var kärleksfulla och empatiska så skulle världen se annorlunda ut, såklart. Så på så vis kan kärlek förändra världen. Tyvärr är det en utopi. Men utopier kan ju om inte annat tjäna som riktlinjer!

  • Anonym säger:
    2017-08-07 | 22:42:33

    Detta känns ganska uppenbart, intet nytt.

Kommentera inlägget här: