Exposé(s)

Forum för samhällsanalys, filosofi och debatt med internationellt fokus

Folkets mediekanal?

Kategori: Frankrike, Internationell media

                                                                                               Webbtv-kanalen Le Medias logga

 

Snart startar den nya franska tv-kanalen "Le Media". Men frågan är om man verkligen ska kalla den "media" när en av grundarna är vänsterpolitikern Jean-Luc Mélanchons egen kommunikationschef, Sophia Chikirou.

Efter Macrons mediekupp under valet 2017 är missnöjet stort i Frankrike. Och istället för att kämpa för den objektiva, fria journalistiken verkar nu fler ta sig rätten att bedriva tydligt vinklad journalistik. "Le Media" menar att man aldrig kan komma ifrån den subjektiva vinkeln och att det inte är fel att ha en tydlig vänsterpolitisk agenda. Särskilt inte när 90 % av Frankrikes övriga medier ägs av några av landets rikaste personer.

Tack och lov är det inte bara Mélanchons kommunikationschef som varit med och startat kanalen. Psykoanalytikern Gérard Miller är den andra grundaren och många kvalitetsjournalister har slutit upp bakom initiativet, däribland den före detta L'Obs-redaktören Aude Lancelin. Enligt "Le Medias" chefredaktör, Aude Rossigneux, har det strömmat in CV:n från kompetenta journalister och andra som vill medverka för att starta upp Frankrikes nya tv-kanal. Många vill se ett alternativ till den liberala och hegemoniskt styrda pressen och tv:n.

"Le Medias" ekonomiska modell är mycket intressant. Som tittare kan man köpa andelar i kanalen och därmed ska man ha rätt att vara en del av verksamheten; påverka innehållet, delta i tv-debatter och publicera texter på kanalens webbsida. Ett kollektivt medie alltså, utan centrerat ägande. Fördelen är att "Le Media" blir självständig både från de stora mediegrupperna, men förhoppningsvis också från multinationella företag som Facebook eftersom målet är en interaktiv plattform.

Fransk media tar med "Le Media" en ny vändning. Det återstår att se om det kommer att gå mot mer politisk propaganda eller ta oss mot framtidens journalistik där journalistiskt arbete går hand i hand med sociala medier på ett mer tydligt sätt. Och där den frigörs från kapitalintressen. Vad som är riktigt synd är att initiativet till kanalen kommer från helt fel håll: politiken och inte journalistiken.

Den 15 januari sänder "Le Media" sina första nyheter. På samma sändningstid som de stora franska tv-kanalerna: 20.00.

 

 
 
Kommentera inlägget här: