Exposé(s)

Forum för samhällsanalys, filosofi och debatt med internationellt fokus

Meditation #1

Kategori: Allmänt, Sverige

                                                                                                             Foto: Martin Dahlgren

Informationsskandalen på Transportstyrelsen och politikernas efterföljande mörkande väckte många frågor. Vems var ansvaret? Är dialogen inom regeringen så dålig att alla tror att någon annan sköter kommunikationen? Hur kan man inte lyssna på Säpos varningar och förmaningar?

Det politiska spelet och frågan om vem som har ”vunnit” i det här hamnade snabbt i centrum för debatten. Ett par vänsterröster har tagit upp frågan om hur en liknande skandal ens är möjlig. Det vill säga, hur kan man outsourca myndighetsverksamhet med säkerhetsklassad information? Och hur kan inte Alliansen ta ansvar för den politik de själva står för?

Innan alliansregeringen kom till makten med Reinfeldt i spetsen 2006 skulle man i stora drag kunna säga att socialdemokratiska värderingar hade dominerat Sverige. Sverige var ett land världskänt för sitt välfärdssystem och allas lika rätt till bra skolor och kvalitativ sjukvård. Den svenska allmännyttan med hyresrätter som stod till förfogande för den vanliga medborgaren var något unikt i sitt slag. Nu är verkligheten en helt annan.

Ja, ni vet ju hur det är: Sveriges skolor når bottenbetyg eller går i konkurs som vilket start-up-företag som helst. Inga bostäder i storstäderna finns längre att hyra till vettigt pris om du inte har ett tiotal år i bostadskön - omöjlig ekvation för ungdomar.  Tågtrafiken fungerar inte eftersom den bedrivs av diverse olika vinstdrivande företag som lagar lite räls här och där när det finns pengar, vilket givetvis inte är hållbart om man ska ha en fungerande infrastruktur. Det kostar skjortan att skicka brev (särskilt utomlands) eftersom det går dåligt för Postnord. Och så vidare.

Vad Alliansen ställde till med går att resumera ganska lätt: Staten ägde och drev en massa saker som de inte äger och driver längre. Det enda vi har kvar är en hop företag som det går lite halvdåligt för, en ny regering som ska vara socialdemokratisk men som uppenbarligen fortsätter holka ur välfärden och en enorm informationsläcka som kan hota landets säkerhet.

Vi har det fortfarande jättejättebra i Sverige. Men visst är det synd att saker som fungerade så bra, numera fungerar så dåligt? Så dåligt att det hotar barns rätt till bra utbildning, sjukas rätt till seriös vård, alla medborgares rätt till tak över huvudet. Och nu senast: enskilda individers säkerhet.

Detta kan vi kanske stilla meditera över fram till valet 2018?

 

Exposé(s) hoppas på att kunna färdigställa en detaljerad rapport på vad Alliansregeringen genomförde när de hade makten och därmed satte normen för ett nyliberalt Sverige.

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2017-08-08 | 09:06:16

    Alla har det väl inte jättejättebra?

  • exposes.blogg.se säger:
    2017-08-08 | 09:28:35
    Bloggadress: http://exposes.blogg.se/

    I jämförelse med många andra europeiska länder har svenskar det otroligt bra. Låg arbetslöshet, superlång föräldraledighet, höga löner ... Många tar den här lyxen för given utan att vara riktigt medvetna om att det är just en lyx. Samtidigt finns det, som du säger, många människor som har det för j-ligt och det är dem vi måste fokusera på nu. Då är en fungerande välfärd en förutsättning.
    Det krävs att man tar ansvar för liberalismens och marknadsekonomins rätt så förödande konsekvenser.

Kommentera inlägget här: