Exposé(s)

Forum för samhällsanalys, filosofi och debatt med internationellt fokus

Yttrandefrihet #2

Kategori: Allmänt, Sverige, Yttrandefrihet

                                                                                                                 Foto: Martin Dahlgren
 
I helgen är Exposé(s) på plats i Göteborg. Staden blomstrar av nya litterära evenemang. Ur den sorgliga nazikrisen kring Bok & Bibliotek har nämligen flera andra mässor fötts: Bokmassan och Scener & Samtal. I och med Nordiska motståndsrörelsens demonstration imorgon, som tyvärr beviljats av polisen, har även andra initiativ växt fram, så som uppläsningen framför Domkyrkan: Ord för motstånd och mänsklighet.

Att allt detta har tagit form under det senaste året beror bland annat på att den gamla mässan inte lyckats med att övertyga om det den utgett sig för att vara: en demokratisk aktör. Det är egentligen inte konstigt att de inte lyckats, för det är nämligen inte det de är. Bok & Bibliotek är en kommersiell arena där förlag och författare kan representeras, nå ut och sälja. Och inget fel med det. Men att denna arena låtsas var Sveriges viktigaste plats för yttrandefrihet är rent lurendrejeri och något som i slutänden motarbetar det de säger sig stå för, just yttrandefriheten.

Yttrandefrihet för stora aktörer som har råd att betala för den (det vill säga har råd att sätta upp en monter på mässan) är inte yttrandefrihet. Även om Bok & Bibliotek erbjuder många spännande seminarier så är det de sysslar med är främst business. Det är tråkigt att kapitalismen tack vare dem gjort anspråk på ett av demokratins viktigaste begrepp. Att de flesta av de svenska medierna har hängt på detta lögnaktiga upptåg är dessutom märkligt, men kanske bara ett bevis på att de ingår i samma kapitalistiska bubbla som Bok & Bibliotek.

DN, SvD, Aftonbladet och Expressen har alla på ett eller annat sätt gett uttryck för att det är mycket viktigt att delta i Bok & Bibliotek just för demokratins skull. Det är det inte. Yttrandefrihet betyder nämligen inte att delta i ett kommersiellt att evenemang. Nej, att följa flocken in i mässhallen på uppmaning av massmedier är ju såklart allt annat än yttrandefrihet. Vad som däremot är yttrandefrihet är det som sker i helgen i Göteborg just nu. Att andra alternativ fötts och får finnas och att författare, förlag och vanliga medborgare faktiskt är fria att välja var de vill delta, om de vill delta. Det är yttrandefrihet.

Men trots att Bok & Bibliotek misslyckats med att få igenom sin lögn så är det ju just tack vare detta misslyckande som yttrandefriheten spirar i Göteborg i helgen. Det är tack vare deras tabbar som förlagsbranschen tagit sig ur Bok & Bibliotekets hegemoniska grepp. Det är befriande och hoppfullt. Och var man än väljer att vara i helgen så är vi alla till slut här tillsammans, förenade i detta nav av meningsskiljaktighet som utgör yttrandefriheten.

 

Kommentera inlägget här: